Da se osvrnemo....
Panteisticko ucenje je relativno, naravno. Samo je Bog Apsolutan, i tu nema sumnji.
Ukoliko se uzme da je Bog sve stvoprio, i da sve pripada Njemu, onda se moze reci da je panteisticko ucenje tacno, sa stanovista Energije.
Mislim da najbolje Einstenova forumla pojasnjava:
E = m x C2 (energija = masa pomnozena sa c na kvadrat, a c je brzina svjetlosti). Iz ove forumle slijedi:
m = E / c2 (masa = energija podijeljeno sa c na kvadrat, c je brzina svjetlosti).
Iz potonje formule proizilazi da je sva masa, a masa je ono sto je "opipljivo", uslovno receno vidljivo, stvorena od nevidljive energije!
Posto je sve stvoreno savrseno, znaci da je Energijom upravljano na svrsen nacin! I to Jedno!
Mi znamo da je Bog zivi! Dakle, Inteligencija. On se radovao Stvaranju!
Mi kada napisemo neki post mi se radujemo ukoliko je uspjesan.
Bog je stvorio SVE!
Prirodu, Zakone u Prirodi, daklke priridne zakone (sve su to samo Bozji Zakoni!) i stoji iznad svih pojava u onome sto je stvorio!
Jedna od razlika izmedju nevjernika (misli se na one koji ne vjeruju u Boga) i vjernika (misli se na one koji vjerju u Boga, i Njegovu Jednocu, Savrsenost i Apsolutnost, te da je jedino Bog Istina!) moze biti sto nevjernici vjeruju da je uzrok stvaranja i odrzavanje stvorenoga priroda. Vjernici vjeruju da je prirodu, kao i sve u prirodi stvorio Bog. I da je On uspostavio zakone. Ljufima postepöeno otkriva tajne, i mi te ljude nazivamo naucnicima. I oni su sasvim podlozni Bozjim Zakonima!