Tolerancija.org
08.09.2010. 12:03:55 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Panteizam  (Posjeta: 1213 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Eidos
Moderatori
Novi član

Popularnost: +87/-23

Spol: Muški

Profil WWW
« : 20.01.2008. 15:09:42 »

Panteizam (grč. πᾶς sav, svaki + θεός bog) je učenje da je sve Bog, ili da su Bog i svemir jedno. Najpoznatiji panteistički sustav u modernoj filozofiji je Spinozin, mada je panteistička retorika cvjetala u 19. stoljeću, na primjer u redovima Emersona.

Panteizam je religiozno - filozofsko učenje koje poistovjećuje Boga s prirodom i prirodu razmatra kao očitovanje božanstva.

Panteisticko stanovise je zastupao i cuveni Djordano Bruno.

Pozdrav od Eidosa Cool
Evidentirano

´´I Rijec je postala tijelom i boravila medju nama...´´
Leci
Novi član

Popularnost: +187/-9

Spol: Ženski

Profil WWW
« Odgovor #1 : 28.01.2008. 00:58:34 »

Da ,duboko verujem da su Bog i priroda uzajamno  prozimanje i ocitovanje kao lice u ogledalu Amen
Evidentirano

Zivot je najvece cudo!
kokobill
Moderatori
Aktivan član

Popularnost: +196/-12

Alergican na bibliotekarsku prasinu.

« Odgovor #2 : 21.02.2008. 17:48:10 »

Molio bih da mi malo priblizis Panteiste, upredis s najsrodnijom religijom.
Evidentirano

Alergican na bibliotekarsku prasinu.
Valentino
Moderator
Ozbiljan član

Popularnost: +870/-47

« Odgovor #3 : 04.05.2008. 19:24:57 »

Da ,duboko verujem da su Bog i priroda uzajamno  prozimanje i ocitovanje kao lice u ogledalu Amen
Aha sada znam sta si! Nasmješi se
Sada ce mi biti verovatno lakse, da bolje razumem kada nesto pises, jer znam odakle crpis informaciju. Pozdrav

Evidentirano
Leci
Novi član

Profil WWW
« Odgovor #4 : 11.05.2008. 01:53:53 »

Volim kad se razumemo, i ako u nekim stvarima, mislimo i mnogo razlicito.I ja sam tebe podosta pokapirala i u mnogim odgovorima osetila tvoje srce i dusu,tako da shvatam ,koji si covek ,al necu puno pricati ,da se ne uobrazis.
Evidentirano

Zivot je najvece cudo!
Maui
Aktivan član

Popularnost: +205/-1824

Profil WWW
« Odgovor #5 : 08.09.2008. 10:30:14 »

Po meni je svako drugo tumacenje nelogicno i pomalo neverovatno. Nasmješi se
Sigurna sam u cinjenicu da su Bog,Energija,Kosmos i Priroda JEDNO.Drugacije ne moze biti.Zato sto mi ta realnost vuce tezu ka mojoj odgovornosti kao Zemljaninu,coveku,bicu koje zivi na ovoj planeti i u ovoj prirodi.
 Nasmješi se
Evidentirano

With our hearts we can change this planet to a better place!
Leci
Novi član

Profil WWW
« Odgovor #6 : 28.10.2008. 20:49:50 »

Po meni je svako drugo tumacenje nelogicno i pomalo neverovatno. Nasmješi se
Sigurna sam u cinjenicu da su Bog,Energija,Kosmos i Priroda JEDNO.Drugacije ne moze biti.Zato sto mi ta realnost vuce tezu ka mojoj odgovornosti kao Zemljaninu,coveku,bicu koje zivi na ovoj planeti i u ovoj prirodi.
 Nasmješi se

Jako lepo rečeno!!!
Evidentirano

Zivot je najvece cudo!
jahja
Novi član

Popularnost: +47/-23

« Odgovor #7 : 10.11.2009. 09:03:30 »

Boga je visoko iznad svakog naseg poimanja.
Evidentirano
Valentino
Moderator
Ozbiljan član

Popularnost: +870/-47

« Odgovor #8 : 11.11.2009. 15:28:52 »

Boga je visoko iznad svakog naseg poimanja.
Tako je! Bravo
Ne znam samo dal na ovoj temi mozemo malo i kriticki
da se osvrnemo na -Panteisticko verovanje-?
Evidentirano
jahja
Novi član

Popularnost: +47/-23

« Odgovor #9 : 11.11.2009. 15:48:05 »

Nasmješi se
Da se osvrnemo....
Panteisticko ucenje je relativno, naravno. Samo je Bog Apsolutan, i tu nema sumnji.
Ukoliko se uzme da je Bog sve stvoprio, i da sve pripada Njemu, onda se moze reci da je panteisticko ucenje tacno, sa stanovista Energije.

Mislim da najbolje Einstenova forumla pojasnjava:

E = m x C2 (energija = masa pomnozena sa c na kvadrat,  a c je brzina svjetlosti). Iz ove forumle slijedi:

m = E / c2 (masa = energija podijeljeno sa c na kvadrat, c je brzina svjetlosti).

Iz potonje formule proizilazi da je sva masa, a masa je ono sto je "opipljivo", uslovno receno vidljivo, stvorena od nevidljive energije!

Posto je sve stvoreno savrseno, znaci da je Energijom upravljano na svrsen nacin! I to Jedno!

Mi znamo da je Bog zivi! Dakle, Inteligencija. On se radovao Stvaranju!
Mi kada napisemo neki post mi se radujemo ukoliko je uspjesan.
Bog je stvorio SVE!
Prirodu, Zakone u Prirodi, daklke priridne zakone (sve su to samo Bozji Zakoni!) i stoji iznad svih pojava u onome sto je stvorio!

Jedna od razlika izmedju nevjernika (misli se na one koji ne vjeruju u Boga) i vjernika (misli se na one koji vjerju u Boga, i Njegovu Jednocu, Savrsenost i Apsolutnost, te da je jedino Bog Istina!) moze biti sto nevjernici vjeruju da je uzrok stvaranja i odrzavanje stvorenoga priroda. Vjernici vjeruju da je prirodu, kao i sve u prirodi stvorio Bog. I da je On uspostavio zakone. Ljufima postepöeno otkriva tajne, i mi te ljude nazivamo naucnicima. I oni su sasvim podlozni Bozjim Zakonima!
Evidentirano
Benefsadzi
Novi član

Popularnost: +0/-0

« Odgovor #10 : 14.12.2009. 15:41:40 »

Popularno misljenje je da je Spinoza bio pantaist.Pantaizam se da opisati kao sve je Bog, gdje se materijalni svemir poistovjecuje sa Bogom(tj Bog i Svemir su sinonimii).
Ipak Spinoza nije bio pantaist ako se pantaizam shvaca na gore navedeni nacin. Prije se moze reci da je Spinozina filozofija bila panenteizam.
Pantaizam kaze "Bog je sve", dok panenteizam kaze "Sve je u Bogu" -> stoga u ovoj drugoj definiciji(panenteizma) postoji ontoloska razlika izmedju Boga i svemira.
Dok pentaizam insistira na tome da Bog i Univezum koegzistiraju(tj sinonimi su), panenteizam tvrdi da je Bog veci od Univerzuma ali i da je Univezum sadrzan u Bogu.

Ista greska u vezi Spinoze koji se poistovjecuje sa 'pentaizmom'(sto je bilo razlogom usprostavanja spinoze , tj njegova nerazumjevanja) se na drugu stranu potkrala kada se npr  Ibn Arabi utrpao u pentaiste...sto je ustvari prilicno (na pola hajmo reci) pogresno a cesto sluzi publicistima da sebe promovisu (vise nego li Spinozu ili Ibn Arabija...iako doduse njih dvojica nisu u svemu podudarni).
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Tolerancija.org | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!