Hamadis
Moderator
Aktivan član

Popularnost: +77/-12
Spol: 
|
 |
« Odgovor #77 : 14.05.2010. 17:38:42 » |
|
Kada Allah počasti roba ovim trima stvarima za njega ovaj svijet, Iblis i stvorenja ne predstavljaju teškoću. Ne želi bogatstvo ovoga svijeta niti ugled njegov. Ne traži ono što ljudima predstavlja čast, prestiž. Svoje dane ne provodi uzalud i beskorisno. Ovo je prvi stepen bogobojaznosti, jer rekao je Uzvišeni Allah: Taj drugi svijet daćemo onima koji ne žele da se na Zemlji ohole i da nered čine, a bogobojazne čeka sretan kraj. Rekoh: O Ebu Abdullah, posavjetuj me! Reče: Savjetujem ti i oporučujem devet stvari, a to je moj savjet i svim tragaocima puta Uzvišenog Allaha, a Njemu dovu činim da te učini uspješnim u vršenju njegovom. Tri su u vezi sa duhovnim vježbama, tri u vezi sa strpljivošću, a tri u vezi sa znanjem. Dobro ih upamti, pridržavaj ih se i nemoj u njihovom obavljanju biti nemaran. Rekao je ‘Unvan: Potpuno sam se skoncentrisao da mi ne bi šta promaklo. Potom reče Imam: A što se tiče odgoja nefsa, nemoj jesti ono za šta nemaš apetita, jer to prouzrokuje glupost i neznanje kod čovjeka, i nemoj jesti dok ne ogladniš, a kada budeš htio jesti jedi halal hranu, spomeni pri tome ime Božije i prisjeti se Poslanikova, s. a. v. a., hadisa: Nije napunio čovjek posudu lošiju od stomaka, ako ogladni pa neka trećinu napuni hranom, trećinu vodom a trećinu ostavi praznom da može disati. A što se tiče strpljivosti, onome ko ti kaže: Ako kažem jednu deset ćeš ih čuti, reci mu: I ako ih deset kažem ni jednu čuti nećeš! Onome koji te vrijeđa i psuje reci: Ako je istina to što kažeš, od Boga tražim da mi oprosti, a ako je laž, molim Ga da ti oprosti. Onome koji ti prijeti da će ružno govoriti o tebi reci da mu želiš dobro i da ga poštuješ. A što se tiče triju stvari u vezi sa znanjem: Od učenih pitaj ono što ne znaš. I nemoj ih pitati radi dovođenja u nepriliku ili u cilju njihove provjere. Nemoj činiti ništa na osnovu svoga mišljenja. U svim poslovima gdje postoji mogućnost ustezanja i očuvanja od griješenja slijedi put opreznosti. Izbjegavaj davati svoje mišljenje kao što bježiš od lava. Ne čini svoj vrat mostom drugim ljudima. Idi od mene o Ebu Abdullah! Zaista sam te na najbolji način posavjetovao. Nemoj da me ometaš u zikru i virdu. Ja sam čovjek koji je prema svom nefsu škrt i obazriv. Neka je selam svima onima koji slijede uputu.”
|