Tolerancija.org
04.09.2010. 19:27:22 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 4 5 [6]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: HADISI  (Posjeta: 1282 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Hamadis
Moderator
Aktivan član

Popularnost: +77/-12

Spol: Muški

« Odgovor #75 : 14.05.2010. 17:37:09 »

Ovo me rastužilo. Izišao sam od njega i pomislih: Da je ikakva dobra vidio u meni ne bi mi uskratio dolazak radi stjecanja znanja od njega.
Otišao sam u Poslanikovu, s. a. v., džamiju i poselamio ga (Poslanika). Sutradan sam se vratio do Revde i klanjao u njoj dva rekjata namaza. Rekoh:  Tebe molim o Allah, o Allah! Učini srce Džaferovo naklonjeno meni. Daruj mi od njegova znanja ono što će me uputiti na Tvoj pravi put.
Vratio sam se tužan kući. Nisam odlazio do Malika jer mi je srce bilo ispunjeno ljubavlju prema Džaferu. Nisam izlazio iz kuće osim da obavim obavezni namaz u džematu dok mi nije nestalo strpljenja. Kada me pritislo u grudima obuo sam obuću, obukao ogrtač i uputio se Džaferu. Ovo je bilo nakon što sam klanjao ikindiju.
Kada sam stigao do kućnih vrata zamolio sam za ulazak kod njega. Iz kuće je izaša njegov sluga i rekao: Šta si trebao!?
Rekoh: Da poselamim svoga časnog. 
Sluga reče: On je sada u mesdžidu. Sjeo sam nasuprot ulaznih vrata. Ne potraja dugo kad sluga izađe iz kuće i reče: Uđi s Božijim blagoslovom. Uđoh i poselamih ga. On mi uzvrati selam i reče: Sjedi! Bog ti oprostio!
Sjeo sam a on je razmišljajući držao spuštenu glavu. Potom je podiže i reče: Imaš li nadimak?
Rekoh: Ebu Abdullah.
Reče: Neka ti ga Allah utvrdi i dā ti uspjeha, o Ebu Abdullah! U čemu je problem?
Pomislih: Da osim ove dove moja posjeta ne bude imala druge koristi i to je zaista mnogo.
Evidentirano

Hamadis
Moderator
Aktivan član

« Odgovor #76 : 14.05.2010. 17:37:51 »

Zatim podiže glavu i reče: O čemu se radi?
Rekoh: Molio sam od Allaha da ti nakloni srce prema meni i da mi udjeli od tvoga znanja. Nadam se da mi je Allah Uzvišeni odgovorio u vezi mojeg iskanja vezanog za vas.
Reče: O Ebu Abdullah! Znanje nije poučavanjem. Zaista ono je svjetlo koje se nalazi u srcu onoga koga Allah Uzvišeni želi da uputi. I ako želiš znanje prvo u sebi traži istinu robovanja (hakikatul ‘ubudijjeti). Traži znanje njegovom primjenom. I od Allaha traži da ti podari razumjevanje i on će ti ga dati.
Rekoh: O moj Plemeniti!
Reče: Reci, o oče roba Božijega!? (Ebu Abdullah)
Rekoh: O Ebu Abdullah! Šta je hakikat robovanja!?
Reče: Tri stvari. Da rob ne vidi svojim ono što mu je Bog na raspolaganje kao imetak dao, jer zaista robovi ne posjeduju imetak. Već sav taj imetak vide Božijim imetkom. Troše ga ondje gdje im je Allah naredio. Rob za sebe ništa ne planira. Sva njegova zauzetost je u onome čime ga je Allah obavezao i zabranio.
Sukladno tome kada rob, ono što mu je Uzvišeni Allah dao ne vidi svojim imetkom, trošenje njegovo tamo gdje ga je Allah time obavezao za njega biva lahkim, i kada Božiji rob prepusti planiranje svojih poslova Upravitelju svom za njega nedaće  ovosvjetske postaju lahkim, i kada se bavi poslovima koje mu je Uzvišeni Allah naredio i zabranio ne napušta ih da bi se pred drugima pokazivao i hvalio.
Evidentirano

Hamadis
Moderator
Aktivan član

« Odgovor #77 : 14.05.2010. 17:38:42 »

Kada Allah počasti roba ovim trima stvarima za njega ovaj svijet, Iblis i stvorenja ne predstavljaju teškoću. Ne želi bogatstvo ovoga svijeta niti ugled njegov. Ne traži ono što ljudima predstavlja čast, prestiž. Svoje dane ne provodi uzalud i beskorisno.
Ovo je prvi stepen bogobojaznosti, jer rekao je Uzvišeni Allah:
Taj drugi svijet daćemo onima koji ne žele da se na Zemlji ohole i da nered čine, a bogobojazne čeka sretan kraj.
Rekoh: O Ebu Abdullah, posavjetuj me!
Reče: Savjetujem ti i oporučujem devet stvari, a to je moj savjet i svim tragaocima puta Uzvišenog Allaha, a Njemu dovu činim da te učini uspješnim u vršenju njegovom.
Tri su u vezi sa duhovnim vježbama, tri u vezi sa strpljivošću, a tri u vezi sa znanjem. Dobro ih upamti, pridržavaj ih se i nemoj u njihovom obavljanju biti nemaran.
Rekao je ‘Unvan:  Potpuno sam se skoncentrisao da mi ne bi šta promaklo.
Potom reče Imam: A što se tiče odgoja nefsa, nemoj jesti ono za šta nemaš apetita, jer to prouzrokuje glupost i neznanje kod čovjeka, i nemoj jesti dok ne ogladniš, a kada budeš htio jesti jedi halal hranu, spomeni pri tome ime Božije i prisjeti se Poslanikova, s. a. v. a., hadisa:
Nije napunio čovjek posudu lošiju od stomaka, ako ogladni pa neka trećinu napuni hranom, trećinu vodom a trećinu ostavi praznom da može disati.
A što se tiče strpljivosti, onome ko ti kaže: Ako kažem jednu deset ćeš ih čuti, reci mu: I ako ih deset kažem ni jednu čuti nećeš!
Onome koji te vrijeđa i psuje reci: Ako je istina to što kažeš, od Boga tražim da mi oprosti, a ako je laž, molim Ga da ti oprosti.
Onome koji ti prijeti da će ružno govoriti o tebi reci da mu želiš dobro i da ga poštuješ.
A što se tiče triju stvari u vezi sa znanjem: Od učenih pitaj ono što ne znaš. I nemoj ih pitati radi dovođenja u nepriliku ili u cilju njihove provjere. Nemoj činiti ništa na osnovu svoga mišljenja. U svim poslovima gdje postoji mogućnost ustezanja i očuvanja od griješenja slijedi put opreznosti. Izbjegavaj davati svoje mišljenje kao što bježiš od lava. Ne čini svoj vrat mostom drugim ljudima.
Idi od mene o Ebu Abdullah! Zaista sam te na najbolji način posavjetovao. Nemoj da me ometaš u zikru i virdu. Ja sam čovjek koji je prema svom nefsu škrt i obazriv. Neka je selam svima onima koji slijede uputu.”

Evidentirano

Valentino
Moderatori
Ozbiljan član

Popularnost: +869/-47

« Odgovor #78 : 15.05.2010. 01:10:37 »

Es sellamu allejkum ve rahmetulahi ve berekatuh Hamadis!
Bas fino da si dosao sa ovako lijepim poklonom
za nasu dusu.
Neka te Allah dz.nagradi neizmernom nagradom.
Evidentirano
bosancica
Novi član

Popularnost: +3/-0

Spol: Ženski

« Odgovor #79 : 19.05.2010. 12:26:12 »

O IZGLEDU ALLAHOVOG POSLANIKA S.A.V.S

1. Enes b. Malik radijalahu anhu  kazivaše:" Allahov Poslanik s.a.v.s nije bio ni visok ni nizak, ni izrazito bijel ni crnoput, ni kovrdžave ni ravne kose. Allah ga je odabrao za poslanika kada je imao četrdeset godina. Proveo je u Mekki 13, a u Medini 10 godina. Umro je u šezdeset trećoj godini, a u kosi i u bradi nije imao ni dvadeset bijelih dlaka."

2. Berra b. Azib r.a prenosi:" Allahov Poslanik a.s je bio srednjeg rasta, širokih pleća, kosa mu je padala preko ušiju, u crvenom ogrtaču. Nikada nisam vidio nikoga ljepšeg od njega."

3. Alija b. Ebi Talib r.a prenosi:" Allahov Poslanik a.s nije bio ni visok ni nizak, grubih šaka i stopala, velike glave i krupnih kostiju, dužih dlaka na prsima. Kada bi išao, išao bi žustro kao da silazi niz brdo. Nikada, ni prije ni poslije, nisam mu vidio nikoga sličnog."
Evidentirano
bosancica
Novi član

Popularnost: +3/-0

Spol: Ženski

« Odgovor #80 : 19.05.2010. 12:30:37 »

12. Rumejsa r.a kazuje:" Čula sam Allahovog Poslanika s.a.v.s i bila sam blizu njega, da sam htjela poljubiti poslanički pečat među njegovim plećima, poljubila bi ga. Kada je Sad ibn Muaz umro rekao je:"Zbog njegove smrti potresao se Allahov Arš."

14.Ebu Buredje r.a pripovijeda:" Kada je Selman Farisi stigao u Medinu, donio je svježe hurme i stavio ih pred Allahovog Poslanika s.a.v.s.
On ga upita:" Selmane, šta je ovo?"
"Sadaka tebi i tvojim drugovima."
"Digni to, jer mi ne jedemo sadaku."
Naredni dan Selman ponovo donese svježe hurme i stavi ih ispre Allahovog Poslanika s.a.v.s.
" Š ta je ovo Selmane?"
"Poklon tebi" odgovori Selman.
"Jedite" reče Allahov Poslanik s.a.v.s svojim drugovima.
Tada Selman ugleda pečat na leđima Allahovog Poslanika s.a.v.s i primi islam. Selman je bio rob jednog Jevreja, od kojeg ga je zbog primanja islama Allahov Poslanik s.a.v.s otkupio. Jevrej postavi uslov da Selman zasadi palme i radi u palmoviku sve dok palme ne daju plod, i od tada postane slobodan. Umjesto Selmana Allahov Poslanik s.a.v.s zasadi sve palme, izuzev jedne koju je zasadio Omer r.a. Iduće godine rodiše sve palme osim jedne, zbog čega Vjerovjesnik a.s upita: "Š ta je sa ovom palmom?"
" Allahov Poslaniče, ja sam je zasadio" reče Omer.
"Allahov Poslanik s.a.v.s isčupa palmu, ponovo je zasadi i palma rodi iste godine."
(Ovaj događaj se ubraja u mudžize Allahovog Poslanika s.a.v.s jer najbolja i najcjenjenija vrsta palmi rađa tek nakon tri godine)
Evidentirano
Valentino
Moderatori
Ozbiljan član

Popularnost: +869/-47

« Odgovor #81 : 20.05.2010. 15:52:10 »

Dobro nam dosla sestro Bosancice!
Raduju me hadisi koji opisuju i fizicku lepotu
Poslanika Muhameda s.a.v.s.
Neka te Allah dz nagradi neizmernom nagradom.
Na temi -Dobrodosli-sam ti vec napisao lepu dobrodoslicu.
Pogledaj!
Evidentirano
 Str: 1 ... 4 5 [6]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Tolerancija.org | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!