Valentino
Moderatori
Ozbiljan član

Popularnost: +869/-47
Spol: 
|
 |
« Odgovor #41 : 30.12.2009. 19:18:00 » |
|
Ovoj temi bi mozda bolje pristajalo da nosi naslov-"Odrasli i internet" ili pak- "Roditelji i internet" Doslo je vreme da se neznanje koriscenja kompa.i interneta, sve vise naziva nepismenost. Eto ispada da sam se ipak nekako, mozda bas zahvaljujuci "Toleranciji"opismenio u ovim godinama. Nekada je bilo jako puno nepismenih odraslih osoba. Tada se raspravljalo o tim osobama kako da se opismene da bi se bolje ukljucili u razne drustvene aktivnosti. Postojavale su razne vecernje skole, koje su mnogi u poznim godinama pohadjali. Mnogima ta nepismenost, nije previse smetala u poslovima od kojih su jeli hleba, ali su ipak zavrsavali te "vecernje skole,"da bi svojoj deci mogli sto pomoci, na njihovom zivotnom putu.
Svojevremeno jedan nepismeni roditelj, je bio malo od koristi svome detetu kada su u pitanju domaci zadaci, a o kontroli istih da i ne govorim. Secam se, da su neki moji skolski drugovi, bili na neki nacin sretni, sto su im roditelji nepismeni. Mogli su da foliraju sta hoce. Cita curica "Cik pogodi"--znate one stranice sa opisima ljubavnih iskustava, a otac hodi po sobi na prstima da joj ne remeti koncetraciju u ucenju. Kada rokne godinu, otac zali cerku,kune se da je "ucila",licno je video, ali eto kako ona kaze neki nastavnici imaju nesto na nju pik.
Evo danas u doba neta, ista stvar se ponavlja, samo s oprostenjem, u malko drugacijem pakovanju. Verovali ili ne, ali odnos mnoge dece prema roditeljima, kada je u pitanju ovo "sokocalo" nije normalan. Krivi su u svakom slucaju i mnogi roditelji jer se ne trude da se "opismene". Deca u prednosti,brze kapiraju kako se sa ovim rukuje, nece da nauce roditelje, cak sta vise, iz koze hoce da iskoce, kada ih roditelj zamoli da mu stogod pokazu.
Ako se smilostive, pravo je mucenje na kakav nacin ona to objasnjavaju roditeljima. Skoro sam komsinki poceo na tenane, na njenom Lap topu, da pokazujem kako to ide. Sve je lepo islo dok nije upala njena desetogodinja devojcica pa pocela da pametuje. A joooj mama!- pa kako to ne kapiras?,ma pustite mene da ja to objasnim kada pojma nemate. Seda curica i muva onim misem gore dole,cas salta ovo cas ono, usput kao nesto objasnjava, al sve nesto oholo, da cak ni ja ne kapiram a kamoli njena majka. Uzmem ja, da opet koni to na tenane lagano objasnim, za sta sto i zbog cega sluzi. Dva minuta mala nije izdrzala da nas slusa i gleda...ma bezobrazluk sta da vam kazem. Prosto je ubila ta mala curica rodjenu majku u pojam, da je ova izgubila volju da to vise uci. Dolazio sam i kada mala nije tu, ali ne vredi, komsa nema vise volje, svi misli zena da ne treba da se zamera deci ako sto zna. A i ako sto zna, sta joj vredi?- kada ne moze da dodje na red. Sto deca misle da treba da pogleda ili cuje, oni joj to pokazu na brzaka, pa posle haj ti mama u kuhinju a mi cemo svoj posao.
|