Tolerancija.org
04.09.2010. 19:43:01 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Odrekao se cijelog bogatstva u korist siročadi  (Posjeta: 188 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
dolma
Moderatori
Aktivan član

Popularnost: +887/-284

Spol: Muški

« : 12.02.2010. 01:50:02 »

Milioner Karl Rebeder iz Innsbrucka u Austriji odlučio je da proda svu svoju imovinu i daruje sav novac kako bi finansijskim pomogao sirotišta u Južnoj Americi. Ovaj 47-godišnjak se odlučio na ovaj nesvakidašnji potez zato što ga novac nikad nije činio sretnim. Svoj život nastavlja sa mjesečnim primanjima od 1.000 eura.

"Novac je kvaran i dozvoljava čovjeku da bude u potpunosti sretan. Uopće ga više ne želim, zato se odričem apsolutno svega. Želim da napokon budem sretan i da usrećim djecu koja nemaju nikoga na ovom svijetu", rekao je Rebeder za Daily Telegraph.

Prodaje spektakularnu vilu u vrijednosti od blizu dva miliona eura, koja ima svoje jezero, saunu i prekrasan pogled na Alpe, kao i kamenu farmu u francuskoj regiji Provence.

Karl je već prodao šest jedrilica, privatni avion i luksuzne automobile, kao i mnoge stvari vezane za njegov posao zbog kojih je stekao bogatstvo od 3, 5 miliona eura.

Ideju da se odrekne bogatstva dobio je prije nekoliko godina kad je bio na odmoru na Havajima.

Otkako je prodao kompaniju u 2004. godini, finansijski podržava nekoliko humanitarnih organizacija u Južnoj Americi.

Iako je razveden i ima minimalna mjesečna primanja, sebe smatra najsretnijim čovjekom na svijetu.

E ovako nesto jos nisam ni cuo ni vidio. Sta mislite je li ovo u redu, jer tip ima i svoju djecu koju treba pomagati a sa minimalnim primanjima nece moci bas puno da im daje. Inace njegova hrabrost i zelja da pomogne gladnoj djeci je za svaku pohvalu i molim Boga da mu vrati bar dvostruko, ako ne parama a ono osjecajem srece koji ce trajati dok je ziv.
Evidentirano

Valentino
Moderatori
Ozbiljan član

Popularnost: +869/-47

« Odgovor #1 : 30.03.2010. 18:46:27 »

Ovako sto cuti je zaista nesvakidasnje!
Malo sam razmisljao i sve ovo analizirao.
Licno mislim da i u davanju ne teba preterivati.
Ako je stekao odredjeno bogastvo znaci da je bio sposoban covek.
Da bi sticao bogastvo trebao je znati kako sa parama da pametno radi.
Sada nema bas puno para, da bi mogao da tako lako obnovi svoje bogastvo,
koje bi mogao opet ako zeli da poklanja.

Podrzavam njegovu zelju, da davanjem druge ucini sretnim, ali gledam to i sa prakticne strane.
Mislim da je bolje bilo, da je davao visak, koji je koristio za luksuz a zadrzavao glavnicu, sa kojom je
mogao i dalje da pravi biznis i obnavlja bogastvo, ciji bi visak delio do kraja zivota, tako da bi daleko
vecu sumu dao u dobrotvorne svrhe.

Nakon njegove smrti, ako zeli, mogao bi i ostali deo da zavesta u dobrotvorne svrhe.
U svakom slucaju, on je taj koji radi sa svojim parama sta hoce i kad hoce,neka ga dragi Allah nagradi
i na ovom i na onom svetu.

Evidentirano
dolma
Moderatori
Aktivan član

« Odgovor #2 : 01.04.2010. 03:04:37 »

Slazem se Valentino, ni u davanju ne treba pretjerivati.
Evidentirano

dolma
Moderatori
Aktivan član

« Odgovor #3 : 25.04.2010. 15:10:05 »

Kineski milijarder Yu Pengnian, koji je zaradio 8,2 milijarde juana (1,2 milijarde dolara ) na tržištu nekretnina, odlučio je da cjelokupnu imovinu pokloni u dobrotvorne svrhe, piše danas kineski dnevnik na engleskom jeziku "China Daily".Prenosom svog bogatstva u dobrotvorni fond koji nosi njegovo ime, Yu je postao najveći filantrop u istoriji Kine.

Taj 88-godišnji magnat je izrazio nadu da će njegova odluka poslužiti kao primjer drugim bogatim Kinezima.

Najveći dio sredstava iz fonda biće usmjeravan u projekte zdravstvene zaštite, obrazovanja i u likvidaciju posledica prirodnih katastrofa. Sredstvima fonda je, izmedju osalog, do sada već plaćena operacija odstranjivanja katarakte kod 150.000 ljudi i izgrđeno nekoliko škola u siromašnim seoskim regijama na zapadu zemlje.

Svoje bogatstvo Yu Pengnian je stvorio "od nule" a, kako je rekao, njegova želja da pomaže siromašnima potekla je iz svih nedaća koje su ga pratile u mladosti.

"Dopada mi se da pomažem siromašnima, jer sam i ja bio jedan od njih i odlično razumijem njihov očajan položaj", rekao je on.

http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti/clanak/100425033
Evidentirano

Valentino
Moderatori
Ozbiljan član

Popularnost: +869/-47

« Odgovor #4 : 25.04.2010. 18:13:12 »

Svaka mu cast na realnoj proceni smisla zivota.
Niko od nas zaista nece na Ahiret ni sa milijardama,ni sa zlatom
 ili dijamatnima.
Tamo nas prate, samo nasa dobra ili losa dela, i nista vise.
Svi smo mi ljudi na svetu braca i sestre,svi smo mi od
jednog oca i jedne majke,krvi ,mesa, uopste od istog materijala.
Visak od nasih materijalnih dobara koje poklanjamo, ne poklanjamo
nekakvim zivim bicima u drugoj galaksiji, nego Ademovoj i Havinoj deci.

Podjimo od sebe:--Zar se mi nebi radovali, da nasi potomci tako u buducnosti
jedni druge pomazu??
Dobrovoljnim poklanjanjem necega sto nam je Bog dao, raskrcujemo sebi put
ka Dzenetu--Raju. Bravo
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Tolerancija.org | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!