branko
Moderator
Novi član

Popularnost: +205/-4
Spol: 
Um je preteča svih stvari.
|
 |
« Odgovor #315 : 28.02.2010. 22:58:35 » |
|
Od meditacije mi je još goreVaš um ne poludi zbog meditacije. Kada počnete da meditirate, vi samo postanete svesni "ludosti" u svom umu, možda po prvi put. Neki ljudi se toliko iznenade onim što otkriju kad prvi put meditiraju. Videvši sav taj unutrašnji haos, zapitaju se: "Jesam li to ja? Je li to moj um?" Upravo ova svesnost uma koji bez prestanka negde luta jeste prvi stepenik u napredovanju meditativnim putem. Wimala Bhante, Lessons Of The Lotus
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
branko
Moderator
Novi član

Spol: 
|
 |
« Odgovor #316 : 03.03.2010. 21:43:39 » |
|
Gledati-naučiti-uraditiGledati je jedna stvar. Videti to što gledamo je sasvim druga. Razumeti to što vidimo je treća. Učiti na osnovu toga što razumemo je opet nešto šetvrto. Ali raditi u skladu sa onim što smo naučili, to je jedino važno. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
branko
Moderator
Novi član

Spol: 
|
 |
« Odgovor #317 : 06.03.2010. 00:01:07 » |
|
Ako ne pokušamo, nećemo ni znati. Ayya Khema, Be An Island
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
branko
Moderator
Novi član

Spol: 
|
 |
« Odgovor #318 : 07.03.2010. 15:14:48 » |
|
Još jedan problem sa našim željama je što nas one vode do toliko toga što ne želimo. Lama Zopa Rinpoche, The Door to Satisfaction
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Valentino
Moderatori
Ozbiljan član

Popularnost: +870/-47
Spol: 
|
 |
« Odgovor #319 : 08.03.2010. 01:51:16 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
branko
Moderator
Novi član

Spol: 
|
 |
« Odgovor #320 : 08.03.2010. 17:09:28 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
branko
Moderator
Novi član

Spol: 
|
 |
« Odgovor #321 : 11.03.2010. 22:56:42 » |
|
Gde stanuje ego?Tragati za sopstvom, za tim "ja", medju procesima u umu i telu slicno je trazenju necega sto nazivamo "muzika" medju ili unutar muzicara ili instrumenata u jednom orkestru. Kad prestanu da sviraju, mozete ustati i zahtevati da vidite taj izvor ili skriveno mesto simfonije koju ste upravo odslusali. Doziveli smo muziku i mozda smatramo da ona postoji samostalno, kao posebna stvar. Pa ipak, kada pridjemo da pogledamo, sve sto vidimo je grupa ljudi, stolice, instrumenti i listovi papira. Ne nalazimo ni mrvicu ili trag "simfonije" scucurene unutar horne ili violine, spremljene u muzicarev dzep ili stesnjene medju tim notnim listovima. Ocigledno, taj muzicki komad nema sopstvo; on nastaje u zavisnosti od mnostva uslova - rada kompozitora, nota, masina za proizvodnju zvuka, truda muzicara itd. - i prestaje kada ti uslovi prestanu. Na isti nacin, sopstvo ili ego, za koje mislimo da postoje, postoje samo u govoru, samo u konvencionalnom smislu, kao privid. Na apsolutnom planu nikakvo "ja" nismo u stanju da pronadjemo - vec samo sklop elemenata koji funkcionisu zajedno, privremeno. Nyanasobhano Bhikkhu, Landscapes Of Wonder
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Mrs_Parker
Globalni Moderator
Ozbiljan član

Popularnost: +630/-37
Spol: 
|
 |
« Odgovor #322 : 13.03.2010. 05:21:49 » |
|
Ovde je izjednaceno sopstvo i ego. Sta ti mislis o tome? Meni to ne moze biti izjednaceno 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Mojim venama ne teče krv no more...
|
|
|
branko
Moderator
Novi član

Spol: 
|
 |
« Odgovor #323 : 14.03.2010. 01:56:50 » |
|
u budizmu se to smatra jednim te istim: sopstvo, ego, ja, duša itd., dakle nečim prolaznim, trenutnim, stalno menjajućim, a ne trajnim, nepromenljivim. Pravo razumevanjeAko svoj um razvijemo na pravi način, u skladu sa istinom, tako da je i naše razumevanje ispravno, tada će se nemir i rastresenost u nama sve više stišavati. Videćemo da pohlepa koju smo do tada osećali nije imala bilo kakvu pravu svrhu. Kada se javi bes prema drugim ljudima, videćemo da on nema bilo kakvu svrhu, da je samo muka i patnja. Uvidećemo da je jedini izlaz iz toga da svoj um umirimo: to je put do istinske sreće. Tada ćemo doživeti otrežnjenje, uvid u pravu prirodu stvari, u to da smo do tada samo sebe zabavljali nečim što nema bilo kakavu svrhu. Da nas je sve to nepotrebno istrošilo, bespotrebno stvorilo probleme i na kraju smo ostali bez bilo čega što bismo mogli istinski nazvati svojim. Pomislite samo na sve one stvari za kojima ste čeznuli i koje su vas zaokupljale od dana kad ste se rodili pa do danas. Ima li u njima bilo čega na šta bismo se zaista mogli osloniti? Bilo čega što bismo mogli nazvati zaista svojim. Nijedna. Nijedna od tih stvari vam ne može stvarno pomoći. Možda vam pomognu na trenutak, ali ne dovoljno da vam pruže istinsku sreću. Ajaan Suwat Suvaco, A Fistful of Sand
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
branko
Moderator
Novi član

Spol: 
|
 |
« Odgovor #324 : 19.03.2010. 20:29:56 » |
|
(Skoro) instant DharmaAko obratite pažnju makar pet minuta, upoznajete neke vrlo fundamentalne istine: stvari se menjaju, ništa ne ostaje nepokretno, senzacije dolaze i odlaze same od sebe, u skladu sa uzrocima, a ne sa bilo ćime sto činite ili mislite da činite. Promene se odvijaju same po sebi. U prvih nekoliko minuta pažljivog posmatranja naučite da prijatni osećaji vode do nade da će ti osećaji potrajati, a neprijatni osećaji vode do nade da će brzo proći. I obe te stvati, ta privlačnost i ta odbojnost stvaraju napetost u umu. Obe su neugodne. Dakle, u tih nekoliko minuta dobijate veliku lekciju iz patnje: želeti da stvari budu drugacije nego što jesu. Zaista je zadivljujuće da možemo naučiti toliko mnogo istine samo tako što ćemo sklopiti oči i usmeriti pažnju na osećaje u telu. Sylvia Boorstein 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
branko
Moderator
Novi član

Spol: 
|
 |
« Odgovor #325 : 21.03.2010. 01:39:36 » |
|
Buda i filozofSećam se kratkog dijaloga između Bude i nekog filozofa njegovog savremenika. - Čuo sam da izlažete učenje o prosvetljenju. Koji je vaŠ metod? Šta vežbate svakoga dana? - Hodamo, jedemo, kupamo se, sedimo. - Pa šta je tako specijalno u tome? Svi hodaju, jedu, kupaju se i sede. - Gospodine, kada mi hodamo, mi smo svesni da hodamo; kada jedemo, svesni smo da jedemo. Kad drugi hodaju, jedu, peru se i sede, oni obično nisu svesni da to rade. Thich Nhat Hanh, Zen Keys
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
branko
Moderator
Novi član

Spol: 
|
 |
« Odgovor #326 : 23.03.2010. 10:54:03 » |
|
PraksaNe bih da zvučim cinično, ali primetio sam da kada ljudi kažu kako je njihov svakodnevni život njihova duhovna praksa, to znači da nemaju duhovnu praksu. Tačno je da pranje sudova, pripremanje čaja i sve te stvari mogu biti prilika za uvid i svesnost. Ali je isto tako istina da one u najvećem broju slučajeva to nisu. Ovde govorim o samome sebi: ne izuzimam sebe iz ovakve procene. Uočio sam da je neophodna neka specifična duhovna praksa kako bismo svoju svest pripremili za to da se pranje sudova, pripremanje čaja ili šetnja mogu otvoriti i otkriti jedan takav potencijal. Jim Wilson 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Valentino
Moderatori
Ozbiljan član

Popularnost: +870/-47
Spol: 
|
 |
« Odgovor #327 : 23.03.2010. 12:18:47 » |
|
Dali je svakodnevno citanje ovih citata isto duhovna praksa? Ako nije praksa onda je teorija. Dok ovo citam, preda mnom je poveca solja Kapucina. Polako pijuckam, pokusavajuci da budem svestan toga. Istovremeno disem,osecam vazduh u svojim plucima,malo pre sam se kupao pa svesno osecam miris sampona i udobnost vunjenih carapa koje sam navukao.
Pokusavam istovremeno da mislim kojim prstom sta ovde tipkam, kako hvatam kompjuteskog misa, te sa njime klikam,..evo sada jos jedan gutljaj Kapucina...opssss nisam bas bio dobro skoncetrisan, pa mi se omace malo povise.  Sada sam svestan, da me malo opece ovaj vreli napitak, te osecam kako tecnost ide u zeludac kroz jednjak. E sada sam svestan, kako postaje malo prijatnije, jer macak Caki poceo sapicama da me "masira"po ledjima. Hoce valjda da jede. 
Bas me nesto interesuje:--dali je on svestan da treba da jede ili to nesvesno oseca?  Evo nesto me zasvrbe dlan(kazu ljudi bice para), pa se svesno radi fore cesem. Osecam svoje telo i misice, jer sam sinoc imao naporan trening na rvanju, pa se sada povremeno svesno protezem. Svestan sam, ako danas ne budem vozio bicikl i budem fizicki aktivan, da cu dobiti upalu misica,sto nebih zeleo. A joj, mogao bih do sutra da pisem, sta se u ovom trenutku sve desava sa mnom i oko mene.......evo belaja, eno mi kipi nesto na sporetu.! ........  Uh,dobro je sada!  Toliko sam se bio zaneo, da budem svestan sta radim, da sam zaboravio na serpu. Nego cega ja beh ono svestan, pre nego odoh da iskljucim sporet? Sada cu ja to da procitam. Ahaaa !- sad sam opet svestan sta sam meditirao. Ma ne znam sada,.. ovi iznenadni dogadjaji,.... kolko je prakticno da razmisljam i svesnujem, dok ih cinim ,kad mehanicki ide brze.?
A i tada sam valjda svestan, samo sto svest verovatno brze funkcionise pa mi to deluje mehanicki ili...?
Svestan sam da bi bilo vreme da zavrsim, jer ako se previse zadubim u sebe zaboravicu sta treba danas da radim.
Interesuje me sada:--kolko je prakticno da se covek zadubi u ovakve obicne unutrasnje stvari,ne odvraca li to malo paznju od nekih drugih stvari, koje su takodje veoma vazne?
Znas sta zelim reci?---Moze li se istovremeno biti svestan, svih postupaka, i svega sto radimo, u nekom trenutku podjednako i istovremeno.?
Sinoc na rvanju, mnogih stvari sam bio itekako svestan, a mnogo sta drugo mi nije u opste padalo na pamet. Sto se tice disanja e tu sam vala bio presvestan. Uh kako je bilo lepo, kada sam opet mogao lako da disem,pravo sam uzivao.
Ja sve ovako na gomilu nabacah i pitanja,potpitanja,utisaka komentara..... ma znas kad pocnem da pisem neznam da prikocim. POZDRAVLJOTKA! 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
branko
Moderator
Novi član

Spol: 
|
 |
« Odgovor #328 : 24.03.2010. 00:52:07 » |
|
Valentino, svaka čast, čestitam na najdužem postu na ovoj temi  A što se tiče svesnosti, ma ne treba ti (a i nepraktično je bre) da budeš svestan svega odjednom. Odaberi jednu stvar tokom dana pa na njoj vežbaj. Recimo dok jedeš. I samo posmatraš, ne komentarišeš, ne analiziraš, sličan si ogledalu, koje samo odražava šta god da s epojavi, a ne bira d aodražava ono što joj se sviđa, a d ane odrazi ono što joj s ene sviđa. Cilj je da zaustaviš taj večni monolog u glavi, tog komentatora koji ti stalno nešto pridikuje: Ovo ovako, ovo nije dobro, A zašto nisi ono, Eh sutra ću ovako itd. Jer onda i ne vidiš ono što jeste, ovde i sada, već kako ti taj komentator to prepriča. Tad si poput ogledala koje kad pred njega stane kokoška, a ono odražava kišobran 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|